T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / ÇUKUROVA - Şehit Muhammet Ali Demir Ortaokulu

LGS BİLGİLENDİRME

Sınav İçeriği ve Uygulama Esasları

Sınav 2 oturum şeklinde olacak. Sözel alan sınavı 9.30da başlayıp 10.45de sona erecek. 45 dakika aradan sonra 11.30da sayısal alan başlayacak ve 12.50de sınav sona erecek.

1.Oturum Türkçe, İnkılap Tarihi, Din Kültürü, Yabancı Dil dersleri sınavı. 50 soru süresi 75 dk.

2. Oturum Matematik, Fen bilgisi dersleri sınavı 40 soru süresi 80 dk.

Türkçe 20, İnkılap Tarihi 10, Din Kültürü 10, Yabancı Dil 10 soru.

Matematik 20, Fen Bilgisi 20 soru

Sınav giriş belgesi okulda öğrencilerin sınava gireceği salon ve sırasında hazır olacak. Sınav giriş belgesinin çıktısını almaya gerek yok.

Öğrenciler kimliksiz sınava alınmayacak. Eski kimlik yeni kimlik fark etmiyor. Kimlikte fotoğraf zorunluluğu yok. Kimliğini kaybetmiş olanlar nüfustan alacakları geçici kimlik belgesiyle sınava girebilirler.

Öğrenciler yanlarında 2 adet kaliteli kurşun kalem, silgi ve kalemtıraş ile etiketi sökülmüş pet su ile sınava girebilirler. Bunların dışında hiçbir cihaz alet defter kitap vb. getirmeliler yanlarında. Getirir ve salonda üzerlerinde tespit edilirse sınavları geçersiz sayılır.

Öğrenciler, üzerlerinde kullanımı doktor raporu ile belirlenen hasta veya engellilere ait işitme cihazı, insülin pompası, şeker ölçüm cihazı ve benzeri cihazlarla sınava girebilirler.

Sınav başladıktan sonra ilk 15 dakikaya kadar geç kalan öğrenciler sınava alınır ancak bu öğrencilere ek süre verilmez.

Öğrenciler sınav giriş belgesinde bulunan okul, salon ve sıra numarasında sınava girecekler. Başka bir yerde sınava giremez. Okulda salon ve sırasını bulmaya çalışması kaygılarını arttırabilir.  Veliler ve öğrenciler önceden e-okuldan salon ve sıra numaralarını öğrenirlerse okulda salonunu bulma konusunda zaman kaybı yaşamamış olurlar.

Öğrenci cevap kâğıdını kontrol edecek. Kimlik bilgilerinde hata varsa salon görevlisine ileterek salon görevlisi hata ya da eksiklik varsa giderecek.

Öğrenciler soru kitapçığını kontrol edecekler. Hata ve eksiklik varsa salon görevlilerine bildirecekler.

Öğrenciler; cevap kâğıdı üzerindeki kitapçık türü ve cevap bilgileri işaretlemelerini siyah yumuşak uçlu kurşun kalemle yapacak, soru kitapçığında yer alan açıklamalarda ve cevap kâğıdında belirtilen örnekte olduğu gibi yuvarlağın dışına taşırmadan cevap kâğıdında ilgili seçeneği bularak işaretleyecektir.

Öğrenciler, cevap kâğıdındaki imza bölümünü kurşun kalemle imzalayacaktır.

Cevap kâğıdında bulunan “Bu alanda işaretleme yapmayınız.” kısmı hiçbir şekilde işaretlenmeyecektir.

Soru kitapçığının A, B, C ve D olmak üzere dört ayrı türü olup öğrenci, A kitapçığını kullanıyorsa cevap kâğıdında kitapçık türü bölümünün “A” yuvarlağını, B kitapçığını kullanıyorsa “B” yuvarlağını, C kitapçığını kullanıyorsa “C” yuvarlağını ve D kitapçığını kullanıyorsa “D” yuvarlağını işaretleyecektir. Salon görevlileri ise doğru işaretlemenin yapılıp yapılmadığını soru kitapçığı ve cevap kâğıtları üzerinden kontrol edip salon yoklama listesine gerekli kodlamaları işleyecektir.

Her sorunun 4 (dört) seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevaptır.

Birden fazla cevap seçeneğinin işaretlenmesi veya değiştirilmek istenen cevabın işaretlemesi tamamen silinmeden yeni bir işaretleme yapılması hâlinde bu soruya verilen cevap, optik okuyucu tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir.

Örnek işaretlemeye uygun yapılmaması sebebiyle optik okuyucu tarafından okunamayan işaretlemelerde o soru boş bırakılmış olarak kabul edilecektir.

Cevap kâğıdına işaretlenmeyen cevaplar değerlendirmeye alınmayacaktır. Sınavlar başlamadan önce salon görevlileri öğrencilere soruların cevaplarının cevap kâğıdına uygun işaretlenmesi hususunda gerekli uyarıyı yapacaktır. Bu konuda sorumluluk öğrenci ile birlikte salon görevlilerine de aittir.

Sınavlar esnasında kopya çekildiğinin sınav görevlilerince tespit edilmesi hâlinde kopya çeken öğrencilerin sınavları iptal edilecektir.

Salon görevlileri sınav bitimine 15 dakika kala öğrencileri "15 dakikanız kaldı, cevaplarınızın cevap kâğıdına kodlanmış olmasına dikkat ediniz." şeklinde ve sınav bitimine 5 dakika kala öğrencileri "5 dakikanız kaldı." şeklinde uyaracaktır.

3 Yanlış 1 doğruyu götürüyor. Öğrenciler cevaplarını bilmediği soruları işaretlemesinler.

Sınav bitiminde öğrenciler, cevap kâğıdını ve soru kitapçığını sınav görevlilerine teslim edecek ve salon yoklama listesini imzalayacaktır.

Kurallara uymadığı tespit edilen öğrencilerin sınavı, salon yoklama listesindeki tutanak bölümü doldurularak iptal edilecek ve sınava devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak, salon görevlileri diğer öğrencilerin dikkatini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürse kural dışı davranışlarda bulunanlara sınav sırasında uyarıda bulunmayabilecektir. Salon yoklama listesindeki tutanak alanının yetersiz gelmesi durumunda bu öğrencilerin kusurları ve kimlik bilgileri ayrı bir tutanakla sınav evrakına eklenecek ve sınavları değerlendirme işlemi yapılmaksızın geçersiz sayılacaktır. Bu konularda yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.

Sınav sonucu hesaplanırken Türkçe Matematik ve Fen bilgisi netleri 4 ile İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Yabancı Dil derslerinin netleri 1 ile çarpılacaktır.

Sınav sonuçları 30 Haziranda e-okul üzerinden ilan edilecek, öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yolu ile gönderilmeyecektir.

a. Başvuru şartlarını taşımadığı hâlde öğrencinin sınava girmesi, b. Cevap kâğıdının, sınav evrakı dönüş zarfından çıkmaması, eksik çıkması veya zarar görmüş olması, c. Öğrencinin herhangi bir öğrenciden ya da dokümandan kopya çektiğinin veya kopya verdiğinin sınav görevlilerince tespit edilmesi, ç. Cevap kâğıdının okunmasını engelleyecek gereksiz karalamalardan dolayı optik okuyucu tarafından okunamaması, d. Geçerli kimlik belgesinin ibraz edilmemesi, e. Başka öğrencinin sınav evrakının kullanılması, f. Öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi, g. Öğrenci tarafından sınav evrakına zarar verilmesi (soru kitapçığını ve/veya cevap kâğıdını yırtmak, teslim etmemek ve benzeri) durumlarında öğrencilerin sınavları geçersiz sayılır.

30 Haziranda sonuçların açıklanmasından itibaren ilgili bankalara yatırılacak 30 TL ücret karşılığında 5 iş günü içerisinde sınav sonucuna itiraz edilebilir.

VELİLERE ÖNERİLER

Bu son süreçte yapmanız gereken uzlaşmacı, sakinleştirici davranmaktır. Öğrenciler, duygusal dalgalanmaları sıkça yaşadıkları bu dönemlerde motivasyonlarını yükseltecek, onları sakinleştirecek konuşmalara ihtiyaç duyarlar. Son birkaç gün kala sınavla ilgili uzun uzun konuşmak tavsiyeler vermek yerine sadece çocuğunuz konuyu açarsa sınavla ilgili konuşmalara yer verin.

1.Öncelikle sınav, başarı ve  başarısızlık kavramları üzerinde çok konuşulmamalı  ve  özellikle çocuklarımızla bu konularda  tartışmaya girmemeliyiz; çünkü onlar zaten kendi içlerinde yeterince huzursuzluk yaşadığı için bu duyguları aktive etmemek lazım.
2.Öğrencinin, sizin ona güvendiğinizi hissetmesi gerek. Öğrenci bir güvensizlik sezmemeli.
3.Olumsuz ve imalı cümleler kurmayın. Pozitif olun. Moral desteği verin.
4.Sınav yaklaştıkça evde olağanüstü hal ilan etmeyin. Her şey normal devam etsin. Sınav  bir ölüm kalım meselesi haline gelmemelidir.

5.Öğrenci ile iletişiminizi canlı tutun. Gereksiz konularda polemiğe girerek iletişim kazaları yapmayın; çünkü bu süreçte birileri ile konuşmak ve bir şeyler paylaşmak önemli bir ihtiyaçtır.
6.Öğrencilere zaman ayırın, onlarla beraber olun, konuşun, oynayın, eğlenin, film izleyin,  onların  stres atmalarına yardımcı olun, onlara ortam hazırlayın.
7.Öğrencilere çok müdahale etmeyin, özellikle akıl vermekten kaçının. Anne baba tarafından verilen öğütlere tamamen kulaklarını tıkarlar,  nefesinizi  boşa harcamayın. Bunun yerine okul da  öğrencinin, sözünü dinlediği bir öğretmeninden yardım alın. Sizin yerinize o kişi, öğrenci ile konuşsun daha etkili sonuç alırsınız.

8.Bu sınavlar öğrencinin zekâsını ölçen bir sınav değildir. İyi bir hazırlık  ve birikim gerektiren disiplin sürecidir. Bu bilinçle öğrenciye yaklaşın.

9.Sınav süreci hala devam ettiği için onu başka öğrencilerle kıyaslamaya girmeyin, özellikle arkadaşları, komşu ve akraba çocuklarıyla.

 

Çocuklar hayatta bir çok sınava giriyor, bu onların ilki, dolayısıyla ilk sınavda bütün merminizi tüketmeyin. Her fırsatta onların beden, ruh, zihin ve duygu sağlıklarının daha önemli olduğunu, onları sevdiğinizi belirtmeyi ihmal etmeyin.

Unutmayın biz öğrencilerimizi geleceğe ve hayata hazırlıyoruz. Sınav bu süreçteki basamaklardan sadece bir tanesi. İyi insan olmaları sınav sonucundan daha önemli.

Bu sınav sadece bir basamak. Çocuğumuzun bu sınavda alacağı sonuç hayatı boyunca gireceği tüm sınavlardaki sonuçlarla aynı olmak zorunda değil.

Bu sınavda üstün başarı elde eden bir öğrenci ilerde gireceği sınavlarda başarısızlıklar yaşayabileceği gibi, tam tersine bu sınavda başarısız olan bir öğrenci sonraki girdiği sınavlarda üstün başarı elde edebilir.

Bu sınav hayatın sonu değil. Çocuğumuzun kariyer sürecinde karşısına çıkmış adımlardan biri sadece.

ÖĞRENCİLERE ÖNERİLER

Sınava kısa bir süre kala yaralanmalarına sebep olabilecek sporlardan ve etkinliklerden uzak dursunlar (Futbol, koşu, bisiklet vb.)

Kalan bu süreçte hava değişimlerine dikkat etsinler. El ve vücut temizlik ve bakımlarına dikkat etsinler. Terleyip soğumaya bağlı ortaya çıkabilecek üşütme, gribal enfeksiyon gibi hastalıklara karşı bu önemli. Herhangi bir rahatsızlanma sebebiyle ciddi stres ve baskı altında hissetme sınav başarılarını olumsuz etkileyecektir.

Beslenmelerine dikkat etsinler. Özelikle kalan bu kısa sürede aşırı yağlı baharatlı ya da tuzlu gıdalardan uzak dursunlar. Meyve sebze yerken hijyen kurallarına dikkat etsinler. Sınav öncesi herhangi bir mide rahatsızlığı yaşamaları da onları strese sokacaktır.

Son günde olmak üzere sınava dilerlerse çalışmaya devam edebilirler. Son 2 gün 3 gün derse çalışılmaz diye genel geçer bir kural yok. Ancak çalışmak istemiyor ve kaygılanıyorsa çalışmaları konusunda ısrarcı olmayın. Kendisi isterse eğer çalışsın. Ancak bu süreçte yeni konu çalışmak kafa karıştırıcı olabilir. Bu nedenle soru çözmek gibi güçlendirici çalışmalara yönelsinler.

Uyku düzeni çok önemli. Özellikle sınavdan bir önceki gece yeterli uyumaları gerekiyor.

Günlük tutarak, duygularını paylaşmaları streslerinin azalmasına faydalı olacaktır. Bu konuda veliler olarak onları destekleyebilirsiniz.

Sınav öncesi bu son günlerde; sınava hazırlanmanın yanı sıra evde keyif alacakları hobisel aktiviteleri olsun; günde bir saat de olsa bunlarla da uğraşsınlar. Zihinleri rahatlayacaktır.

Özellikle sınava az bir zaman kaldığı şu dönemde moral bozucu haberlerden ya da kaygı arttırıcı gündemlerden uzak kalmak iyi gelecektir. Son 3 gün sosyal medyadan uzak dursunlar

Sosyal ilişkilerin varlığı ve sıklığı kaygıyla baş etmedeki en güçlü araçtır. Bu süreçte arkadaşlarıyla görüntülü konuşma gibi yollarla sosyalliğini sürdürsünler, hem bu konuda yaşadığı kaygıda yalnız olmadığınızı görecek, hem de sosyalliğin iyilik halinden faydalanacak.

Evde, günde yarım saat de olsa egzersiz yapmayı ihmal etmesinler. Özellikle, kaygıyla baş etmeyi kolaylaştıracağı için yoga, meditasyon ve solunum egzersizleri yapabilirler.

Sınav sabahı sağlıklı bir kahvaltı yapmaları iyi olacaktır. Aç sınava girmemeliler. Ancak fazla yemeleri, yağlı baharatlı yiyecekler tüketmeleri de sakıncalı. Kararında bir kahvaltı yaparak sınava katılmaları konusunda onlara yardımcı olun.

Sınav başladığında aşırı kaygı bazen öğrencilerin aklındaki her şeyi unuttuğu hissi yaratabilir. Bu durumda kalemi kağıdı bıraksınlar. Gözlerini kapatıp güzel şeyler düşünsünler ve sakince nefes almaya çalışsınlar. Kısa bir süre sonra her şeyin yoluna girdiğini görecek ve unuttuğunu sandıkları bilgilerin geri geldiğini görecekler.

Sınava en iyi bildikleri, en iyi oldukları ve en sevdikleri derslerden başlamaları faydalı olacaktır.

Bir soru üzerinde zorlanırlarsa zaman kaybetmeden o soruyu atlamalı, diğer sorulara geçmeli ve en son zaman kalırsa o soruya dönmeleri gerekiyor.

 

                                                                                                  Hüseyin KUŞ

                                                                                              Psikolojik Danışman

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.08.2023 - Güncelleme: 04.08.2023 01:29 - Görüntülenme: 118
  Beğen | 0  kişi beğendi